2006

19 december 2006 Dansinstuif, laatste les van het kalenderjaar

Jongeren en volwassenen gemengd dansen, dansen op verzoek.


9 december 2006 Dansworkshop in Vogelwaarde


Workshop in Vogelwaarde.

Zaterdag 9 december organiseerde volksdansgroep Hava Naquila uit Vogelwaarde een workshop internationale dans. Leuk om weer wat nieuwe dansen aan te leren, dus met 9 leden gingen we er naar toe.
Na ontvangst met een bakje koffie begon dansleraar Wijnand Karel om half twee met de warming-up en de eerste dans: Niški sa-sa uit Servië. Dit is een slingerdans waarbij je gerust met je “buren” kunt blijven kletsen (als je de dans tenminste onder de knie hebt). Daarna volgden een dans uit Roemenië, een dans uit Kroatië en een dans uit Rusland. Nou, bij deze dansen heb je geen tijd om te kletsen. Gelukkig hadden we ook nog twee korte pauzes want het was zeer hard werken. Aan het eind van de middag, zo rond de klok van vijf, werden alle dansen nog een keer in zijn geheel gedanst waarna de cooling-down volgde. Na nog wat drinken zijn we moe en met zere voeten weer naar huis gegaan. De volgende morgen was het voor sommigen zwaar om uit bed te komen maar dat hebben we er graag voor over.


28 november 2006 Sinterklaasfeest Folklore

SINTERKLAASFEEST FOLKLORE
Eindelijk was het zover, 28 november. Vol verwachting klopte ons hart; wat zou de goede sint voor ons mee brengen?
We begonnen de avond met een lekker bakje koffie en natuurlijk een handvol pepernoten.
Er was veel werk gemaakt van de surprise’s: een grabbelton, vrachtauto, sterrenkijker, liedjesboek, soeppan, grote schoen, “verdacht” pakket en een rollade. Ook was er voor bijna iedereen een gedicht bij, maar vooral Albert genoot heel erg van zijn surprise. Peter moest zelfs een liedje zingen, maar gelukkig zong iedereen mee.
Zo tegen elf uur had ieder zijn cadeautjes uitgepakt en was het “heerlijk avondje” alweer voorbij. Jammer dat Henk en Frank er niet bij konden zijn, maar wie weet, misschien heeft de sint volgend jaar weer wat voor ons mee genomen.


28 november 2006 Sinterklaasfeest Jongeren

SINTERKLAASFEEST JONGEREN

Ook voor de jongeren was dinsdag 28 november een bijzondere dag. ‘Hoog bezoek’ stond voor deze dag op de agenda.

Om 7 uur was het dan zover…. 2 pieten kwamen de zaal binnen. De grootste piet las een brief voor die sinterklaas geschreven had. Helaas was er iets fout gegaan. Sinterklaas had een dubbele afspraak gemaakt en kon dus niet komen. Maar, ook met deze 2 pieten was het erg gezellig.

Er werd gedanst en ook werden er spelletjes gedaan. Ook waren er een aantal volwassenen die meededen. Natuurlijk konden de cadeautjes niet achter blijven dus had sinterklaas voor alle jongeren een cadeautje mee gegeven. Sinterklaasfeest zou geen sinterklaasfeest zijn als er geen pepernoten en schuimpjes bij zouden zijn.

Om 8 uur was het voor de pieten tijd om weer verder te gaan. Natuurlijk hadden ze nog heel wat adressen te gaan die ze nog moesten bezoeken. Dus na het afscheidslied te hebben gezongen werden de pieten uitgezwaaid en was het feest weer voorbij. Op naar het volgende jaar!!!


25, 26 en 27 Augustus 2006 Wendlingen Duitsland

Vrijdag, zaterdag en zondag 25, 26 en 27 augustus was de folklore groep van
dansvereniging Vodago uit Goes uitgenodigd op het 55ste Vinzenzifest in het Duitse Wendlingen vlakbij Stuttgart.
Zij waren hiervoor uitgenodigd door het “Landesverband der Egerländer Gmoi Baden-Württemberg und Wendlingen am Neckar”.
Zaterdag namen de leden van de groep deel aan een excursie naar een van de vele burchten in de omgeving van Wendlingen, waar een grootse middeleeuwse bijeenkomst werd georganiseerd. Daarna werd een bezoek gebracht aan een plaatselijke likeur stokerij.
Vrijdagavond en zaterdagavond waren ze aanwezig bij de culturele avond die werd verzorgd door de “Original Oberpfälzer Musikanten” Een speciale avond voor de Egerländer die in grote getalen aanwezig waren. Zondag werd na de processie deelgenomen aan het folklore feest dat startte met een grootse optocht, gevolgd door een groot aantal optredens van vele dansgroepen uit de regio. Als enigste buitenlandse dansgroep was er enorm veel belangstelling voor de folkloristen uit het Zeeuwse.


8 juli 2006 Nostalgische dag in Goes

Op uitnodiging van de Klederdrachtgroep Mooi Zeeland waren we van de partij om tussendoor de klederdrachtpresentaties een tweetal dansoptredens te verzorgen. We waren echter maar met de helft van de groep waardoor het idee was ontstaan meer een dansworkshop er van te maken.
Door wat problemen met het podium en de cd-installatie viel voor onszelf het eerste optreden wat tegen. Er ging nogal eens wat mis.

Voor ons aanleiding om nog eens kritisch naar het tweede optreden te kijken. We maakten hier een betere, meer logische dansdemo van. Het lukt ook beter mensen uit het publiek er bij te betrekken.
We kregen positieve reacties uit het publiek.

Naast de dansoptredens hadden we ook nog een kraam met souvenirs.
De omzet overtrof onze verwachting.
En mede ook door het goede weer en de goede organisatie kijken we terug op een geslaagde dag.


14 juli 2006 optreden camping ‘de Veerhoeve’ Wolphaartsdijk

In het kader van de themaweek over Zeeland op de Camping de Veerhoeve, was Vodago uitgenodigd voor een dansoptreden.
Zo gezegd, zogedaan en we waren rond een uur of acht klaar voor het optreden. We hadden ons buiten op het pleintje opgesteld, maar de wind ging danig te keer dat hij dreigde de grote spelbreker te worden.
De kappen van de vrouwen rukten op hun hoofd heen en weer, waardoor ze zich minder konden concentreren op het dansen. Ook de muziekinstallatie liet wat te wensen over, waardoor de presentatie van de dansen en de klederdracht eigenlijk met de wind wegvlogen.

Versneld een pauze ingelast en in overleg met de campingleiding naar binnen verhuisd in de kantine.
Terwijl dit in de pauze plaatsvond werd er druk babbelaars gebakken en verkocht. Met name de babbelaarslollies liepen als een trein.
Na de pauze hebben we binnen een extra serie gedanst, en op het einde ook nog een aantal mensen uit het publiek uitgenodigd mee te dansen met de boanopstekker en riepe, riepe garste.
Al met al een geslaagde avond welke rond een middernacht eindigde in de Treubstraat.


27 juni seizoensafsluiting met barbecue

De laatste ‘dansavond’ van het seizoen. In dit geval werd er niet veel gedanst, maar vooral lekker gegeten.
Terwijl Frédérique nog samen met de jongeren babbelaars aan het bakken was, werden de barbeques van Bram al aangezet. Peter en Albert waren de bakkers van de avond en probeerden de stukken vlees op wens te verstrekken.
Tijdens de avond werd ook nog de prijs uitgereikt voor de prijspuzzel uit onze eerste dansspetter. Mieke had het goede woord geraden en kreeg een bon van 10 euro overhandigd door de voorzitter.
Rond kwart voor negen waren alle jongeren huiswaarts, en was het tijd voor de volwassenen om de boel op te ruimen.
We sloten de deuren tot 22 augustus.


4 Juni SGB Hoedekenskerke

Folklore presentatie in ‘De Pluimweide’
Zondag 4 juni verzorgde de folklore groep van dansvereniging Vodago uit
Goes een voorstelling Nederlandse Folklore.
Zij waren hiervoor uitgenodigd door een gezelschap dat op het terras van de
loods in het landschapspark ‘De Pluimweide’ genoot van een drankje en een hapje.
In de lente zon werd een presentatie Nederlandse folkloristische dansen verzorgd, afgewisseld
met een presentatie van de Zuid Bevelandse Protestantse klederdracht.
Tevens werden belangstellenden in de gelegenheid gesteld om
samen met enkele folkloristen op de foto te gaan.
Dit leverde in het frisgroene landschapspark enkele prachtige kiekjes voor het familie album.


20 Mei 2006 DOW International Ladies Club

Zaterdag 20 mei 2006 gingen we met de folkloregroep weer een dagje op stap. Dit keer gingen we naar Terneuzen om een optreden te verzorgen voor de Ladies Club van Dow Interntational. Om 13:00 uur moesten we bij Gerard en Mieke zijn om ons om te kleden. Nou, we hadden alle tijd en dat was maar goed ook, want bij Stephanie schoot het elastiek in de zoom van de rok. Dat was nog een heer werk om dat eruit te krijgen, maar het was toch gelukt.

Om half drie vertrokken we richting Terneuzen waar we om drie uur aankwamen. De koffie stond al voor ons klaar en nadat we alle benodigdheden voor het babbelaars bakken hadden klaargezet kon om half vier begonnen worden met het optreden. We dansten de Boanopstekker, Almelose Kermis en Mie Katoen en toen was het tijd voor de presentatie van Gerard. Hij vertelde het nodige over de kleding van de dames, in het Engels nog wel.
Daarna hebben we weer enkele dansen uitgevoerd, de Driekusman, IJspolka en de Kontradans. Maar Gerard had de smaak te pakken en vertelde toen nog uitgebreid over de kleding van de heren. Ter afsluiting dansten we nog de Klompendans en de Tsjerne.

Toen was het de beurt aan het babbelaarsteam om de aanwezige “Ladies” te laten proeven van een echte Zeeuwse babbelaar. Natuurlijk konden de dames ook een doosje aanschaffen. Een aantal “Ladies” wilde nog met een paar boerinnen op de foto. Voor de dorstigen onder ons was er nog een lekker koel biertje, of een glaasje fris. Zo rond de klok van vijf uur reden we terug naar Goes. Weer een geslaagde dag!!!


22 april 2006 Hollandse Hoeve Dag

Culturele presentatie tijdens Holandse Hoeve-dag in Goes

Gezamenlijk presenteerden ze zich tijdens de jaarlijkse Hollandse Hoeve-dag in Goes;
Volksdansvereniging 'De Babbelaars' uit Heinkenszand
Dansvereniging Vodago uit Goes
Stichting Zeeuwse Klederdracht

De babbelaars traden een drietal keren op voor het plubliek in hun Zuid Bevelandse katholieke klederdracht en hun meisjes kostuum uit Middelburg. De jongeren wisten het publiek te boeien met enkele leuke choreografieën.

De jongeren van Vodago brachten enkele moderne dansen en spel en muziek fragmenten. De folkloregroep van de vereniging danste in de Zuid Bevelandse Protestantse klederdracht een aantal dansen uit diverse streken in Nederland. In het kraam werden aan de lopende band demonstraties babbelaars bakken gegeven voor een zeer geïnteresseerd publiek. Velen van hen maakten van de gelegenheid gebruik om een of meerdere doosjes verse babbelaars mee te nemen voor familie en kennissen.
De stichting toonde het publiek een kleurrijke serie foto opnamen van diverse klederdrachten. Naast opnamen van de nationale dracht waren er ook vele foto's van diverse Oost Europese ensembles. Ook waren er meerdere belangstellenden die binnenkort graag klederdracht aan de Zeeuwse organisatie willen afstaan.


25 maart 2006 Optreden in St. Maarten en de Groe

Op zaterdag 25 maart hebben we een optreden gehad in de Groe. Om 1 uur waren we bij de flat van Gerard en Mieke. Het omkleden ging vrij snel deze keer. Rond 14:00 uur zijn we naar de Groe gereden. Er zaten een paar mensen in het restaurant, want daar ging het allemaal gebeuren. We hebben rondgelopen en gehopen mensen van hun kamers te halen. Kiek, dat is noe toch leuke. Je zien d’r goed uut!! Dat kregen we te horen van Mevrouw Wiekardt, toen we bij haar kamer kwamen. Er waren een paar problemen?? met de muziek, dus om kwart voor drie konden we dan eindelijk gaan dansen.
Het was…….warm!!! Maar ja, wat wil je, als de deur op een kier staat dan is het: “hmpf, ’t tocht hier”. Na het dansen van de boanopstekker, lot is dood, kontradans en de vleegerd was het toch echt even tijd voor een pauze. Albert en Sabine gingen met een doosje babbelaars rond. De mensen vonden ze zo lekker dat ze na afloop van het dansen toch een doosje hebben gekocht. Zo hebben we 30 bakjes verkocht.
De mensen waren allemaal dolgelukkig en je zag ze helemaal opklaren. Al was er nog wel een vrouw die naar huis wilde omdat ze dacht dat ze in de kerk was.

Je zien d’r goed uut, ’t was prachtig. Jie bin een echte boere! Dat waren dingen die we te horen kregen als we bij de mensen stonden. Sommigen plukten nog een beetje aan je want ja, je doek moet wel goed zitten he. Moeders liep namelijk vroeger ook aoltied in klederdracht! Omdat Lonny en Dineke in Sint Maarten en de Groe werken, hoorden we vaak: “Wie is Dineke en wie is Lonny?”. Gerard merkte op dat we er een wel een soort quiz van konden maken.

Na de pauze zijn we weer wat dansen gaan doen. De Almelose Kermis, Mie Katoen en de Driekusman waren nu aan de beurt. Er ging wel eens wat mis maar ach.. dat mocht de pret niet drukken.

Na afloop kreeg Lonny nog bloemen van de bewoners en medewerkers van de Groe. We kregen nog een applaus en toen konden we terug naar de flat. Maar eerst nog even gezellig met de mensen babbelen.
Bij de flat aangekomen hebben na het omkleden nog een lekker stuk taart op. Bram had dat meegekregen. Nou… dat was echt heerlijk hoor! Kortom was het een geslaagde, middag zo met zijn allen.

VODAGO NIEUWS

 

Een Vodago/Scaldis combinatie vertrekt op 5 september naar Litouwen!

In Panevezys (Litouwen), zusterstad van Goes, wordt aan het twintig jarig bestaan van de stedenband aandacht gegeven tijdens de City Days: 6 - 8 september 2013.
Gedurende deze dagen is er naast een Braderie ook een folklorefestival: de vodago/scaldis combinatie zal hier acte de présance geven.

In de ons beschikbaar gestelde stand zullen we informatie geven over onze regio, en zullen we de zeeuwse roomboterbabbelaar maken en aanbieden.

Lees verder...

      

Motigo Webstats - Gratis web site statistieken Eigen homepage website teller