2008

INSTUIF, DE LAATSTE DANSAVOND VAN 2008.

Dit voor ons zo bewogen jaar hebben we afgesloten op dinsdag 16 december met een dansinstuif. (alweer bijna een traditie aan het worden)
Lekker relaxed anderhalf uur dansen waarbij we om beurten een dans uit zochten. Tussendoor een lekker hapje en een drankje.
We hadden deze avond twee gasten, Jeroen en Kees. Jeroen, kennis van de fam Verwei, deed dapper mee. Kees, de partner van Francien, was echter nog niet zo gemakkelijk de dansvloer op te krijgen.

Na een korte speech van de voorzitter en elkaar het goede wensend voor de Kerstdagen en de jaarwisseling sloten we de deur voor enkele weken achter ons dicht.


WORKSHOP MIX 9 te KLAASWAAL (Z-H) o.l.v. Wijnand Karel.

Zaterdag 13 december waren we uitgenodigd door dansvereniging NUVODAH voor het bijwonen van deze workshop. Wij togen er met z'n vijven naar toe om precies op tijd, 13 uur, te arriveren. Ook Oberon, Hava Nageela en de Grutmolen waren vertegenwoordigd. Het was een (gym)zaal vol!
Wijnand Karel had er weer echt zin en na de gebruikelijke warming-up ging hij echt los.
6 dansen uit Macedonië, Roemenië, Slowakije, Rusland en Frankrijk werden ons in een moordend tempo aangeleerd. Om vervolgens als toetje op de slagroom De Vleutert, een Nederlandse dans, er nog aan toe te voegen.

Moe, maar zeer voldaan stortte we ons om 17.45 uur in de auto. Francien was zo onder de indruk dat ze door wilde rijden naar Rotterdam. Dat hadden we echter snel genoeg in de gaten en de volgende afslag werd ze teruggestuurd richting Goes.
Nu weer over zien te dragen aan onze andere leden!


 OPTREDEN IN ZORGCENTRUM DE BIJSTERSTEDE, te TILBURG.

Via Wim was dit optreden tot stand gekomen aangezien hij daar nog een bijbaan heeft vanuit z'n studietijd.
Omdat we in Tilburg wilden omkleden zijn we al op tijd op pad gegaan. Met z'n allen in een busje met sfeerverhogende aprés-ski muziek.

In het gezellige restaurant van het zorgcentrum voerden we ons optreden uit.Dans gecombineerd met uitleg over onze klederdracht. Een zeer geïnteresseerd publiek keek en luisterde aandachtig toe.

Ook waren er vertegenwoordigers van onze zustervereniging uit Tilburg: "Mie Katoen", die vol bewondering keken naar onze uitvoering van "De goade mee" een dans uit de omgeving van Tilburg.
Na afloop kregen we nog een aandenken van de Bijsterstede in de vorm van een klein flesje wijn en onderhielden ons nog met de bewoners en de mensen van Mie Katoen.

De gehele dag was perfect verzorgd door de Bijsterstede, en we hadden besloten het gezellig samenzijn af te sluiten bij het Japans Wokrestaurant Osaka. RIDE FOR THE ROSES:ZONDAG 31 AUGUSTUS

We hadden ons allang geleden op initiatief van Stephanie opgegeven. Deze tocht heeft namelijk als doel: geld ophalen voor het Koning Wilhelminafonds voor de bestrijding van kanker.
Het was ook de eerste keer dat we onze nieuwe shirts aan konden trekken en zo gingen we als groep op pad.

We verzamelden bij de Groe, want ook van daaruit zou een groep van het personeel mee doen, en het lag in de bedoeling daarmee op te rijden naar het verzamelpunt bij de Zeelandhallen. Dit als een stil eerbetoon aan Lonny.
Op weg naar de Zeelandhallen zagen we nog een groep rijden in onze kleur. Wij zwaaien, maar dit bleek een totaal andere groep. Meerdere groepen hadden onze kleur shirts.
Bij de Zeelandhallen begon het lange wachten, en nadat de lange afstandrijders met vertraging vertrokken waren, konden wij eindelijk gaan opstellen.

Zo rond de klok van twaalven vertrokken de "Vodago-ers". Het was een gezellige boel. In Schore stond Ellen ons toe te juichen! En na verschillende stempelposten, sanitaire stops en eetpauzes kwamen vijf uur later weer terug aan bij de Zeelandhallen.
Mede door het prachtige weer en een goed uitgezette tocht waren alle mensen in een goed humeur.
Peter wilde even laten zien wat voor getraind lichaam hij had en probeerde een groepje jonge dames op mountainbikes bij te houden. Na een korte sprint werd hij toch weer keihard met de harde werkelijkheid geconfronteerd.
En op het eind van de dag bleek dat er ontzettend veel geld was opgehaald.

Met Lonny in ons hart werd het een bijzondere dag met een goed doel.


 BABBELAARS VOOR WANDELAARS

Zaterdag 30 augustus was het een nationale wandeldag in Zeeland ter ere van het honderdjarig bestaan van de Nederlandse Wandelbond.
Vertrek- en eindpunt van de verschillende uitgezette wandeltochten was de Goederenloods. Het terras van de Goederenloods was omgetoverd in een soort marktje met verschillende kramen. Wij waren uitgenodigd om in Zeeuwse dracht babbelaars te komen bakken en verkopen.
Het was een prachtige dag weer en vroeg uit de veren. We hadden kleinere bakjes bedacht, zodat deze gemakkelijker waren mee te nemen voor wandelaars om . En dat was een niet onhandige zet. Ondanks dat ze ze niet aan het begin van de tocht meenamen, werden ze bij binnenkomst in grote getalen gekocht.
De wandelaars kwamen uit heel Nederland, dus een betere reclame voor je club kun je je niet wensen.
Sommigen hadden nog een flinke reis voor de boeg en we vermoeden dat menig bakje de thuishaven leeg zal bereikt hebben.


OPTREDEN OP CAMPING DE VEERHOEVE, te WOLPHAARTSDIJK

Zondag 17 augustus traden we op in de kantine van de camping. Een optreden van de dansgroep in combinatie met demonstratie babbelaars bakken.
Het was gelukkig binnen dus hoefden we geen erg in het weer te houden. Het was toch al niet zo'n bijzondere zomer, en ook vandaag was het een wat grijze dag.
Het optreden werd gedaan in twee series van ieder een half uur, met daartussen een pauze waarin weer een korte demonstratie gegeven kon worden van het bakken.

De optredens verliepen goed en aan het eind kregen we voldoende publiek mee de vloer op voor een rondedans. Ook de eigenaar gaf partij en gaf een eigen draai aan zijn eenmalige optreden. Dit tot grote hilariteit van de campinggasten.


Het bakken verliep goed en met de verkoop werden we geholpen door Ellen en Kees, de man van Francien.
Kees stond voor het eerst achter ons kraam, en wij ontdekten gaandeweg de avond een nieuw verkoperstalent in hem.


STICHTING VOLKSDANSFESTIVAL BORSELE.

De stichting volksdansfestival Borsele organiseert iedere 2 jaar een volksdansfesstival. 2008 was weer het jaar; specifiek in de week van 2 tot 9 augustus. Dit jaar hadden ze drie buitenlandse groepen te gast uit Nice (Frankrijk), Belgrado (Servie) en Georgië.

De slotavond in de Stenge te Heinkenszand was gepland op zaterdag 9 augustus. In de voorgaande jaren traden daar dan ook de eigen groepen op: Folkloriet en de jeugdgroep: De Babbelaars.

Folkloriet trad echter al een groot aantal jaren niet meer op en afgelopen jaar zijn de Babbelaars helaas opgehouden te bestaan. Hierdoor zou een presentatie van de eigen klederdracht en folklore niet meer plaats kunnen vinden. Gelukkig is het afgelopen jaar het onderlinge contact gelegd en toegenomen en werden wij, als één van de drie overgebleven Zuid-Bevelandse folkloregroepen benaderd deel te nemen aan de slotavond.


Midden in de schoolvakantie lukte het ons toch nog 4 paren bij elkaar te krijgen; voldoende voor een voorstelling van 25 minuten.Wij mochten de opening voor onze rekening nemen. Hoewel niet elke dans voor onszelf flekkeloos verliep werd het toch een goede presentatie, die mogelijk in 2010 een vervolg gaat krijgen

 

 


 OPEN NEDERLANDSE KAMPIOENSCHAPPEN PALINGROKEN te KERKWERVE.

Zaterdag 2 augustus was het weer palingroken te Kerkwerve op Schouwen Duiveland. Dit wordt jaarlijks georganiseerd op de camping bij de familie Langeraad.Dit palingroken wordt gecombineerd met een open dag voor de minispoorbaan (ook op de camping aanwezig) en een soort vrijmarkt.
Wij namen daar aan deel voor het tweede achtereenvolgende jaar met de babbelaarbakkerij.
Wij zijn Rob, Anton, Henk en Albert namens Vodago.


Ook dit jaar hadden we in het begin wat moeite met de electriciteisvoorziening. Maar nadat dat opgelost was konden we bakken dat het een lieve lust was. Rob deed voor het eerst mee bakken in de stand. Begin van de middag waren we al door de voorgebakken voorraad heen. Op een gegeven moment hadden we voortdurend bestellingen, en kregen we het eigenlijk niet meer goed aangebakken. Nagenoeg alle kramen waren al op geruimd toen wij om 5 uur de brui er aan gaven.

Moe, maar voldaan keerden we naar Goes terug om onder het genot van een pintje nog even na te praten.


 ZATERDAG 5 JULI: NOSTALGISCHE DAG GOES.

Voor de derde achtereenvolgende maal organiseerde Klederdrachtgroep MooiZeeland in samenwerking met Goes Promotie deze dag, en ook wij konden weer van de partij zijn.
De dag begon mooi met een weinig wind.
We hadden een drietal optredens van een half uur. Het tweede optreden aan de haven werd direct gevolgd door een derde optreden in de Manhuistuin. Gearmd in paren overbrugden we de afstand marcherend in ganzepas (hoe anders in Goose-city).

Twee optredens zo kort achter elkaar sprak onze conditie behoorlijk aan, maar we sloegen er ons kranig door.
Anton en Rob behielden het overzicht over de markt vanachter hun kraam, alhoewel ze aan het eind van de dag wel doordrongen waren van de geur van gerookte paling.
Het kraam was nagenoeg uitverkocht aan het eind van de dag.

We kijken er weer met plezier op terug en al weer uit naar een volgende editie.


 High Tea bij Henk.

Henk vond het wel leuk om als afsluiting van het dansjaar en high tea te organiseren bij hem thuis.
Zaterdag 24 juni togen we goed gemutst richting Kapelle. Henk had twee tafels mooi gedekt met allerlei lekkere hapjes uitgestald op schalen en etagères.
Brownies, scones, soesjes, heerlijke schocolade, koekjes; maar ook verschillende soorten jam en een aantal hartige hapjes. Waarlijk een aanblik die je deed watertanden.

De middag duurde tot 20 uur in de avond. Super gezellig, en al met al een geslaagde afsluiting van een veel bewogen dansjaar.


 Te gast bij Emergis.

Donderdag 19 juni namen we met een delegatie op uitnodiging deel aan een Zeeuwse dag in Emergis. We kamen terecht in de binnentuin van een gesloten afdeling en maakte daar alles in orde voor een demonstratie babbelaars bakken.
Ook was er door de leiding allerlei spelen voorzien.

De cliënten kwamen druppelsgewijs uit hun kamers tevoorschijn. De animo voor deelname moest hier en daar wat opgewekt worden. Door nieuwsgierigheid voortgedreven kwamen er toch genoeg cliënten bij ons langs. Vooral het proefbordje was snel genoeg geledigd.
Al met al een bijzondere ervaring.


 Zaterdag 17 mei: Hollandse Hoeve dag.

Na 2 prachtige voorjaars weken viel het weer deze dag toch wel wat tegen; zodanig zelfs dat daardoor ook het aantal bezoekers tegenviel in vergelijking met voorgaande jaren.
Moet gezegd: er was deze dag ook erg veel te doen in  de Gemeente Goes.

Desondanks hebben we toch een viertal optredens kunnen doen. Bij de kinderboerderij en voor het Ambachtscentrum.
Rob en Anton verzorgden de promotie en verkoop vanachter het kraam; Peter, Henk en Albert bakten tussen de bedrijven door babbelaars en vooral babbelaars-lolly's. Deze gingen als zoete broodjes over de toonbank, waardoor de meegebrachte voorraad lolly-stokjes wel heel snel op was.
Vindingrijk als we altijd zijn probeerden we de plastic roerstaafjes. Beetje wiebelig, maar niemand treurde daarom.
Al met al toch weer een plezierige dag.


 Optreden in de Goederenloods tijdens de Open dagen van de SGB.

Op 1 mei, Hemelvaartsdag, waren we door de Goederenloods weer uitgenodigd om te komen dansen en babbelaars te bakken. Het weer zat dit jaar echter wat tegen, en zo rond het middaguur begon het behoorlijk te regenen.Zoals elk voordeel zijn nadeel heeft (citaat J Cruyff) betekende dit wel dat er veel bezoekers de behaaglijkheid van de Goederenloods opzochten. Publiek genoeg om een aantal keren enkele korte series dansen te vertonen.
Het was voor ons het eerste optreden dit jaar, maar het verliep allemaal redelijk goed.
Ook over de uiteindelijke verkoop van de babbelaars konden we niet ontevreden zijn.

Het ontbrak ons verder aan niets, dankzij de warme gastvrijheid van Hanneke en Peter Aertssen.

VODAGO NIEUWS

 

Een Vodago/Scaldis combinatie vertrekt op 5 september naar Litouwen!

In Panevezys (Litouwen), zusterstad van Goes, wordt aan het twintig jarig bestaan van de stedenband aandacht gegeven tijdens de City Days: 6 - 8 september 2013.
Gedurende deze dagen is er naast een Braderie ook een folklorefestival: de vodago/scaldis combinatie zal hier acte de présance geven.

In de ons beschikbaar gestelde stand zullen we informatie geven over onze regio, en zullen we de zeeuwse roomboterbabbelaar maken en aanbieden.

Lees verder...

      

Motigo Webstats - Gratis web site statistieken Eigen homepage website teller