2011

Zeeuwse Weken op Brede School, 2011
Donderdagmiddag, 17 februari togen Francien, Sylvia, Albert en Dineke naar de Brede School in Goes Zuid waar we de kinderen uit groep 4 en 5 kennis zouden laten maken met de Folklore dans.
We hadden ons enigszins voor bereid ….maar in de praktijk was het toch niet zo eenvoudig twee groepen van 28 kinderen een dans aan te leren.
Uiteindelijk bleek de Boan-op-stekker = kringdans, het goed te doen en de Israëlische dans Hashual.
Deze enigszins aangepast, maar voor de kinderen was het een dans waar ze volop mee aan de slag konden. Het op jagen van de vos!
Voor de kinderen maar ook voor ons een leerzame middag.

Twee weken later kreeg deze middag een vervolg.
De leerlingen van de school presenteerden aan hun ouders hun creativiteit en geleerde verworvenheden over de Provincie Zeeland.
Wij mochten die avond babbelaars en lolly's bakken. Er waren al heel wat babbelaars en vooral lolly's voor gebakken door de specialisten Francien, Rob en Albert.
Rob had een gouden formule bedacht om een grote hoeveelheid lolly's voor te bakken en te bewaren zonder dat het een grote plak boel werd !  Dus we konden met een kleine 200 lolly's van huis!!

Het werd een gezellige avond op de school, Francien en ik dansten op een podium wat dansen met kleuters. En wat later op de avond met “grotere”kinderen die het leuk vonden om met ons te dansen.
Met Albert gaven we tussen de bedrijven door een kleine demonstratie van de Lunden Reinlender.
Een Noorse dans weliswaar, maar hele leuke en aanstekelijke muziek om op te dansen.

Rob, Kees en Albert leefden zich uit met het bakken van babbelaars en lollies. Daar hadden ze nog heééééél lang mee door kunnen gaan die avond want die zoete lekkernij was op het laatst niet meer aan te slepen.
Vermoeid maar voldaan na een gezellige avond keerden we huiswaarts.

Kijk voor foto's in ons fotoboek.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HET AR RAMTHA FESTIVAL IN JORDANIË.

De volksdansgroep VODAGO arriveerde vrijdagmorgen vroeg op het vliegveld van Amman te Jordanië.
Zij namen deel aan het Ar Ramtha festival dat voor de vijfde maal plaats vond.

Vrijdag en zaterdag zijn vrije dagen in de Islamitische wereld dus het was onderweg van de luchthaven naar het hotel overal rustig. Ook mede dat het nog erg vroeg was.

Voordat we naar het hotel gingen, werden we gastvrij onthaald bij één van de organisatoren thuis om daar vervolgens te genieten van een ontbijt, klaargemaakt door de vrouw des huizes.
De dag bestond verder uit wat luieren , lunchen en in Irbid, waar ons onderkomen zich voor de komende week bevond, wat rondkijken.
's Avonds maakten we in hotel kennis met de hoofd organisator.
Deze bracht twee Bedoeïenen met zich mee in hun traditionele “dracht”. Naderhand bleken het een broer en zus die ons regelmatig vergezelden op onze tripjes en waar we later in de week ook uitgenodigd waren in hun tent om de thee met hun te gebruiken.
We werden die avond nog naar het theater gebracht waar het festival zou plaatsvinden.
Konden we alvast een beetje met een ook al gearriveerde Oekraïense groep de dansvloer uit proberen.
21.30 uur gebruikten we ons diner in een hotel niet ver van het onze. Naderhand bleek dat wij gedurende de week onze diners daar zouden gebruiken.

Zaterdag bezochten we het SOS kinderdorp waar een rondleiding plaatsvond en we cadeautjes uitdeelden die we van de de organisatoren in de handen gestopt kregen.
Daarna naar het Koning Abdullah Hospitaal, op de kinderafdeling mochten we eveneens de cadeautjes uitdelen.

We ( 20 personen) kregen een overheerlijke lunch bij één van de organisatoren thuis.
Daarna wat uitgerust in het hotel en de stad maar even in met zijn allen. Het “Welkom to Jordan” kwam ons van alle kanten tegemoet. Hartverwarmend!


Zondag naar de Romeinse stad Jerash, genoten van deze bijzonder mooie plek. Inmiddels waren de groepen uit Estland, Litouwen, en Griekenland ook gearriveerd.
'sAvonds was de opening van het festival, iedere groep mocht vijf minuten zijn uitvoering ten beste geven.

 

 

 

 

 

 

 

Maandagmorgen verzorgden alle groepen een optreden in de Jadara Universiteit.
Mooie locatie en enthousiast publiek.

 

 

 

 

 

Omdat we 's avonds weer klaar moesten staan in het theater hielden we onze boerendracht maar aan.
De aanvang van het festival was iedere avond 18.00 uur tm 20.30 uur.
Mooie tijd want daarna was het weer omkleden in het hotel en weer in de bus voor het diner.         

Dinsdag stond zwemmen op het programma, voor deze keer mochten mannen en vrouwen samen in het zwembad plonzen, daarna zijn we bij onze Bedoeïenen vrienden op bezoek geweest en 's avonds was de afsluiting van het festival.
Iedere avond na afloop van de voorstelling werden we in onze busjes onder politie begeleiding tot aan de stads grens gebracht!

Woensdag was het vroeg op!!! 03.00uur ging de wekker want we zouden de stad Petra bezoeken die in het zuiden van Jordanië lag.
Omdat alle groepen aan deze excursie deel zouden nemen wachten we braaf op de busjes die zouden komen.
Maar één van de groepen had waarschijnlijk moeite om op te staan ( dat was niet de eerste keer)
Dus we hadden ook nog wel drie kwartier op bed kunnen blijven liggen.
Na een lange maar gezellige tocht, we werden de hele week rondgereden in een met gordijntjes versierde bus waar buiten op te lezen stond dat de Hollandse groep hierin vervoerd werd.
En waar muziek van het festival en nog wat andere Arabische toppers op volle sterkte gedraaid werden en waar we dansend, handen klappend en wat al niet meer, de ritten zo aangenaam mogelijk werden gemaakt.

Één van onze begeleiders was een bekende zanger die al enkele keren voor de koning had opgetreden, de Koning wiens portret je trouwens overal tegenkwam. Dus het was altijd feest!
We arriveerden uiteindelijk in Petra, de historische stad. En wereldwonder!
We lieten ons rondrijden op paarden, ezels en kamelen en namen al de indrukken in ons op.
15.30 uur vertrokken we weer naar noordelijke richting en waren iets te laat voor het diner terug.

De dag daarop gingen we naar de Dode Zee. De wekker ging dit keer om zes uur in de morgen...
Helaas viel deze dag letterlijk en figuurlijk wat in het water.
Het had 's morgens al behoorlijk geregend en onderweg begon het weer.
Degene die het zilte water in waren geweest kregen naast hun douche beurt ook een bui regen cadeau om het zout en modder van hun lichaam te spoelen.
Overigens een bijzondere beleving dat dobberen in de Dode Zee.

Het festival werd waarschijnlijk gesponsord door het Marriott hotel waar we een drankje mochten gebruiken en even genieten van alle overdadige luxe.........en waar we ons kopje koffie of biertje uiteindelijk toch zelf moesten bekostigen.
Daarna terug naar het hotel voor ons galgenmaal en naar ons eigen hotel om de koffers te pakken want ons vliegtuig zou ons vrijdagmorgen vroeg weer huiswaarts vliegen.

Maar we hadden nog onze afscheids party!
Koffers in de bus en op naar het andere hotel waar we tot 's nachts één uur dansten met de andere groepen, waar we nog met iedereen op de foto moesten, waar we afscheid moesten nemen van de mensen die de hele week met ons opgetrokken waren, dit land waar we ons zo welkom voelden en waar gastvrijheid nog zo hoog in het vaandel staat.

Onvergetelijke indrukken, vriendschappen die ontstaan zijn. Jordanië, voor altijd in ons hart!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CAMPING DE PAARDEKREEK, te KORTGENE

Zaterdag, 23 april, was onze zustergroep Scaldis uit Hansweert uitgenodigd voor deelname aan een streekmarkt met babbelaars bakken. Tevens zouden ze daar dansen en met drie vanonze leden versterkten we hun groep.

Francien, Sylvia en Albert vormden het vodago-deel. Het weer was prachtig, verzengend heet zelfs. We hadden een tweetal optredens. Op een paar schoonheidsfoutjes na verliepen de optredens goed. Het danst heel anders op live-muziek, maar we raken al aardig gewend aan het Scaldis repertoire.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HOLLANDSE HOEVE DAG, GOES

Zaterdagmiddag 14 mei stonden we weer paraat voor het verzorgen van ambachtelijk gebakken roomboterbabbelaars. Tijdens de Hollandse Hoeve dag stonden we weer voor het ambachtscentrum in klederdracht te bakken.
We hadden volop toeloop; met name de babbelaarslolly's werden gretig afgenomen door de jeugd.
De voorgebakken hoeveelheid bleek tegen het eind van de middag toch weer ontoereikend en stonden mensen te wachten op hun bestelling.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

OPEN STOOMTREINDAGEN

Op Hemelvaartsdag begonnen weer de Open Stoomtreindagen van 2011. Op uitnodiging van de Goederenloods hadden wij een stand met demonstratie babbelaarsbakken. Daarnaast verkochten wat souvenirs en enkele Zeeuwse jams van de firma Hoogstrate.
Het was een zonnige dag met erg veel wind. Ondanks het mooie weer waren er toch redelijk wat bezoekers; Duidelijk minder dan vorig jaar maar toch goed bezocht.

Ook Zaterdag 4 juni waren we present. De wind was er ook nog, en de temperatuur steeg boven de 25 graden. Duidelijk een dag voor het strand; alhoewel je daar misschien ook gezandstraalt zou worden. Er waren weinig bezoekers deze dag en we hadden dan ook niet al te veel klandizie. Tegenover ons was het nieuwe asielzoekerscentrum. En we besloten babbelaarslolly's te doneren aan de kinderen daar. Dineke ging ook nog even op bezoek bij een familie uit Irak en nam een bakje babbelaars voor hen mee.
De lolly's kenden gretig aftrek.

De dag eindigde voor de SGB in mineur door een noodlottig ongeval met de laatste terugkerende trein.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

NOSTALGISCHE DAG GOES.

Op zaterdag 2 juli hebben vier leden meegedanst met Scaldis uit Hansweert. De vrijdagavond ervoor nog even hard geoefend.
Zaterdagmorgen om 10 uur werd de Nostalgische dag geopend door onze Goese Burgemeester, René vd Hulst. Zijn speech was een goede opsteker voor een ieder die zich bezig houdt met ons cultureel erfgoed.

Om 11 uur hadden we ons eerste optreden op de markt. Het podium was eigenlijk aan de kleine kant, waardoor de muzikanten aan de zijkant moesten staan.
Het optreden was niet geheel vlekkeloos voor onszelf, maar dat was verder nauwelijks te zien.

Ons tweede optreden om ca 2 uur in de Grote Kerk kende een groter podium. De kwaliteit hiervan bleek echter slecht. Podiumplaten die uit elkaar schoven of waartussen een centimeter of vijf verschil zat. Bij de relatief vrij rustige dans: de Simmermoarwals, ging het fout. Een koppel raakte uit balans en stortte het podium af wat gelukkig niet te hoog was. Hierdoor konden ze zich staande houden, wat weer een daverend applaus opleverde van het voltallig publiek.

We sloten af met de Zeeuwse Schots en Zeeuse Rij, gevolgd door de Horlepiep. Een pittige serie die de vodago-leden nog niet onder de knie hebben, dus werd deze uitsluitend door de Scaldis leden uitgevoerd.

Een gezellig afsluitertje op de markt maakte deze dag weer tot een succes.

===========================================================

De ZOMERMARKTEN

Vodago heeft zich deze zomer meer dan anders laten zien op verschillende toeristenmarkten. Met Babbelaars en Zeeuwse Produkten werden de markten bezoch onder de bezielende leiding van Anton van Dijke en Albert Hendrikse.

Zo waren twee keer te zien in Brouwershaven, waren we aanwezig op derde visserijdag in Bruinisse; verschenen we twee keer op Campingde Veerhoeve; waren we weer aanwezig bij de Open Zeeuwse Palingroken Kampioenschappen te Kerkwerve en eindigen we deze zomer op de Kapelse Dag aanstaande zaterdag 27 augustus.

Het weer werkte deze zomermaanden niet mee, en daar hadden ook wij last van. Alhoewel dat op de marktjes nooit te merken was, wat betreft ons enthousiasme.

==============================================================

BORRENDAMME EN DE CORNELIASTICHTING

Op woensdagavond 12 oktober hebben we een optreden verzorgd in het verzorgingstehuis Borrendamme te Zierikzee. De zaal was redelijk gevuld, en we presenteerden een tweetal series van ongeveer een half uur.

Op zaterdag 5 november gingen we 's middags bij de Corneliastichting op bezoek. Ook te Zierikzee. Hier hadden we een kraam ter beschikking waar we het babbelaarsbakken konden demonstreren. Tevens werden er wat jammetjes van Hoogstrate verkocht. Rob zorgde voor de bakkerij en Anton voor de verkoop.

Ook hier dansten we voor een volle zaal twee series, met enkele nieuwe dansen zoals de Boerenkermis en de Bravade. Het was behoorlijk warm, maar de sfeer was goed, de mensen enthousiast en de catering perfect.

Bij beide optredens werden we ondersteund door een aantal leden van Scaldis uit Hansweert.

=============================================================

VODAGO NIEUWS

 

Een Vodago/Scaldis combinatie vertrekt op 5 september naar Litouwen!

In Panevezys (Litouwen), zusterstad van Goes, wordt aan het twintig jarig bestaan van de stedenband aandacht gegeven tijdens de City Days: 6 - 8 september 2013.
Gedurende deze dagen is er naast een Braderie ook een folklorefestival: de vodago/scaldis combinatie zal hier acte de présance geven.

In de ons beschikbaar gestelde stand zullen we informatie geven over onze regio, en zullen we de zeeuwse roomboterbabbelaar maken en aanbieden.

Lees verder...

      

Motigo Webstats - Gratis web site statistieken Eigen homepage website teller