2013

ZATERDAG 19 JANUARI

OPTREDEN ZORGCENTRUM DE KRAAYERT

Op zaterdagmiddag togen onze dansers naar De Kraayert te Lewedorp voor een optreden.
We hadden weer van alles bij ons voor de verkoop waaronder vers gebakken babbelaars, en heerlijke jam van Hoogstrate. De verkoop hiervan werd weer verzorgd door Anton met ondersteuning van Kees en Ivo.

Het optreden verliep prima. Tussen de dansen door vertelden we wat over de klederdracht. Nauwlettend gevolgd door enkele bewoners, met hier en daar wat kritische opmerkingen.
Na de pauze werden de ijsmutsen weer opgezet en de schaatsen "ondergebonden" voor de ijspolka.

Na ons optreden gingen er nog aardig wat babbelaars over de toonbank en werden er nog enkele foto's gemaakt.

 

______________________________________________________________________________________________

ZATERDAG 9 MAART

OPTREDEN IN DE GROE, TERWEEL

Vanaf 14 uur druppelden de bewoners de huiskamer binnen, opgewacht door een dvd met beelden van het Scaldis festival van juni jl.
Kort voor half drie bond Tanny Louwerse de accordeon voor en opende de Zeeuwse middag met enkele Nederlandse deuntjes.

Wij openden de dans met de overbekende binnenkomer: de Boanupstekker, gevolgd door Lot is dood en de Almelose Kermis.
Daarna nam Tanny het weer even over met enkele onvervalste meezingers. Het was niet eenvoudig iedereen aan het zingen te krijgen, maar uiteindelijk kwamen de bewoners goed op gang.

Nog een serietje dansen en de pauze die Tanny weer goed vulde. We begonnen ons tweede gedeelte met een voordracht in het Zeeuws door Dineke Hendrikse. Zij droeg met toestemming van Engel Reynhoudt een verhaal van hem voor op haar eigen identieke wijze.

Ons dansoptreden vervolgden we met de ijspolka, het ammarilletje, de Simmermoarwals en eindigend met de onvervalste Driekusman; om daarna weer plaats te maken voor Tanny.
We sloten af met Zwart laat hem scheren, de Mie Katoen en de Bravade.
Wat er met de Mie Katoen gebeurde weet ik niet, maar het werd een onvervalste mix van de Scaldis- en Vodago-versie, met als gevolg een wat rommelig beeld waar zowel wij als ons publiek de grootste lol om hadden.

We eindigden ons optreden met een uit volle borst meegezongen "Klok van Arnemuiden", terugkijkend op een zeer gezellige Zeeuwse Middag in De Groe.

___________________________________________________________________________________________

VRIJDAG 26 APRIL T/M WOENSDAG 1 MEI

Door wat telefonisch contact tussen 16 en 18 uur met de groep Grandinele, bleek dat ze toch wat last hadden van het vakantieverkeer in Nederland. Hierdoor vertraagde hun reis enigszins waardoor het aankomsttijdstip een uurtje opschoof. We hadden niet alle gastouders op tijd kunnen bereiken waardoor enkelen toch al op de afgesproken tijd in het Gemeentehuis gearriveerd waren. Maar de boden had hen al uitstekend opgevangen, net als later met alle andere gastgezinnen en uiteindelijk ook alle gasten.

Ook het stedenbandbestuur was op tijd aanwezig; zij hadden 's middags de officiŽle delegatie al welkom geheten in het Goese; en waren nu samen met die Litouwse delegatie aanwezig om de folkloregroep Grandinele welkom te heten.
Na een welkomstwoord van Albert Hendrikse werden de gasten gekoppeld aan hun gastgezin, en werden beiden voorzien van een vodago-tas met welkomstgeschenken.

De gehele ceremonie nam toch nogal wat tijd in beslag, waardoor uiteindelijk iedereen tegen negen uur met hun gastgezin naar het tijdelijk woonverblijf gingen.

ZATERDAG 27 april.

Zaterdagmorgen brachten de gastgezinnen alle gasten naar een verzamelpunt in de stad. Ze dienden hun kostuums en muziekinstrumenten mee te nemen. Vandaaruit liepen we naar het oude stadhuis aan de Grote Markt. Dat mochten we van de Gemeente Goes gebruiken om onze spullen neer te zetten en tussen de middag te gebruiken als lunch- en omkleedruimte,

Albert verzorgde voor de groep een stadwandeling van een uur langs een aantal historische punten.
Ondertussen maakte een aantal leden van Vodago en Scaldis voorbereidingen voor de lunch.Na de stadswandeling had de groep een uur de tijd om te shoppen.

Vodago had voor het middagprogramma een podium voorzien met een aantal marktkramen.
Zo konden we naast informatieverstrekking over Litouwen en Grandinele ook onze eigen streekprodukten aan de man brengen.

Het middagprogramma werd geopend door de voorzitter van het stedenbandbestuur, dhr Antoon Andela.
Daarna begon Grandinele aan het eerste deel van haar optreden. De stoelen voor het podium waren allemaal bezet, en ook vanaf de terrassen werd meegekeken en klonk ook geregel applaus vandaan.
In de pauze van Grandinele toonde de Vodago/Scaldis combinatie een keur aan Nederlandse volksdansen. Het podium was weliswaar groot genoeg, alleen de podiumdelen lagen niet allemaal vast. Hierdoor ging in het de laatste dans bijna mis, maar gelukkig bleef alles heel.

De middag werd afgesloten met het tweede deel van Grandinele's optreden. Het publiek reageerde enthousiast.

Nadat alles opgeruimd was ging Albert aan het diner met de officiŽle delegatie, gemeentelijke vertegenwoordiging olv burgemeester Renť Verhulst en Antoon Andela namens het stedenbandbestuur.

Scaldis had die avond een samenzijn voor de leden, Grandinele en de gastgezinnen georganiseerd in de Burcht te Kwadendamme. Een avond om door middel van dans en spel, elkaar beter te leren kennen en te 'verbroederen'. Na een wat voorzichtige start kwamen de gasten toch wat los.

ZONDAG 28 april.

Deze dag was de organisatie in handen van de Stedenband. Een rondrit door Zeeland stond op de planning, gevolgd door een buffet in de Spinne, wijkcentrum Goes-Noord, met aansluitend aldaar een Litouwse avond voor genodigden.

Albert haalde de bus op en begeleidde de chauffeurs bij het ophalen van alle gasten langs de verschillende opstapplaatsen.
Bij de laatste opstapplaats, Hotel Terminus, stapte ook de officiŽle delegatie aan boord, en vanaf dat moment nam Eric Debbaut, lid van het stedenbandbestuur, de rondrit over, daarin bijgestaan door Litouwse Tolk.

Na een rondje over de Zeelandbrug, Zierikzee-Haamstede, en de Oosterscheldekering, werd een stop gemaakt bij het strand van Vrouwenpolder. Echt aangenaam was het niet bovenop de dijk, maar we konden 'genieten'  van de zee en het strand onder genot van een appeltje.

Via Oostkapelle, Domburg en Westkapelle ging het verder naar de Vlissingse Boulevard. Hoewel nog een koude wind, scheen de zon volop en was het toch aardig druk. Met de hele club trokken we naar Pantarei, waar in alle drukte nog wat tafeltjes gevonden werden voor het nuttigen van een consumptie.

Om 17 uur Goes, naar de Spinne, waar enkele leden van ons + de burgemeester ons opwachtten voor het buffet. De soep was helaas te snel op, evenals enkele andere onderdelen van het buffet, en aangezien Grandinele zich moest gaan omkleden voor hun optreden, want we waren wat uitgelopen, zagen zij het dessert aan hun neus voorbijgaan. Beetje jammer.

Vanaf 19.30 uur druppelden alle genodigden binnen. Namens het stedenbandbestuur een aantal oud bestuursleden, en vertegenwoordigers van groepen die eerder in Panevezys geweest waren. Namens Vodago/Scaldis waren alle leden + alle gastgezinnen uitgenodigd.
Tevens was er een tekenwedstrijd uitgeschreven geweest, waarvan de genomineerde prijswinnaars met hun ouders ook waren uitgenodigd.

De avond werd officieel geopend door burgemeester Renť Verhulst die stilstond bij het ontstaan van de stedenband en de vriendschapsbanden die daarna zijn blijven bestaan.
Hierna vond de prijsuitreiking plaats voor de uitgekozen tekeningen. De delegatie uit Panevezys had voor alle prijswinnaars een Litouws aandenken meegenomen.
Toen kwam het eerste optreden van de groep Grandinele: gewoon goed.

In de pauze van hun optreden werd een powerpoint presentatie getoond door Antoon Andela over 20 jaar stedenband. Bijgestaan door de tolk, waarbij Antoon af en toe vergat dat hij het gewoon in het Nederlands moest vertellen en overschakelde op het engels wat leidde tot onrust bij de tolk.
Het liep wat uit, waardoor het 2de opreden van Grandinele erg laat eindigde. Want hierna werden nog wat presentjes overhandigd. Vodago kreeg een prachtig geweven sjerp waarop de band vodago-grandinele was geborduurd. Tevens kregen we een grote vriendschapskoek, die we later zzouden verdelen over alle gastgezinnen.

De avond eindigde wat rommelig ergens tussen 22.45 en 23.15 uur.

MAANDAG 29 april.

In de ochtend stond zwemmen op het programma. Sportpunt Zeeland had de groep uitgenodigd de ochtend door te brengen in hun zwembad. Niet iedereen bleek z'n zwemspullen bij te hebben of wilden niet. Maar een ruime meerderheid van de groep dook toch het zwembad in, begeleidt door 2 van onze jongere leden.

Nadat we de lunch gebruikt hadden was er nog tijd over voor een relaxte wandeling door het Hollandse Hoeve gebied. Daarna op weg naar Maria Terweel voor het optreden. Tegelijkertijd zou in het Stadhuis het officiŽle herdenkingsmoment plaatsvinden. Anton en Francien gingen in Zuid-Bevelandse klederdracht; Bonno Jansen werd uitgedost als Litouwse jongeman en ging met ťťn van de vrouwelijke gasten als Litouws koppel mee. Zodat bij het officiŽle moment ook de bijbehorende klederdracht werd vertegenwoordigd.

Het optreden in Ter Weel was prachtig met veel publiek. Onze jonge gasten waren onder de indruk van de ruimte van Terweel en de ouderzorg zoals hier getoond. Dit kende ze niet in eigen land.
Als tegenprestatie voor hun optreden had Terweel gezorgd voor een diner tussen 17 en 18 uur.
Ook dit was tot in de puntjes verzorgd. Chapeau voor het personeel van Terweel!

Omdat een groot deel van de groep aangegeven had ook nog wat souveniers te willen kopen had Albert contact gehad met Klompemakerij Traas te Heinkenszand. Deze waren bereid hun winkel nog open te doen in het begin van de avond. De gasten waren verrast toen ze de winkel binnentraden over het assortiment, en nagenoeg iedereen kocht.

Die avond wilde de groep nog gezamelijk de stad in om Koninginnenach te vieren. Met de gastgezinnen werd afgesproken dat we dat van 20 - 24 uur zouden doen, Enig organisatie talent werd vereist om alle gasten in de stad te krijgen en ook weer op tijd thuis, want niet alle gastgezinnen kwamen mee. Een gezellige avond in de binnenstad.

MAANDAG 30 april.

Onze laatste Koninginne dag en tevens eerste Koningsdag.
De ochtend was vrij; 's middags om 13.30 een eerste optreden in het Ouderencentrum Mariaoord te Hansweert. Er was redelijk wat publiek verzameld, ondanks dat er toch een aantal ouderen kozen voor de tv-uitzending.

Wederom een prima show, waar de ouderen zichtbaar van genoten en ook te merken was in het applaus na afloop. Van Mariaoord kregen onze gasten nog een oranjebitter aangeboden met een oranjegebakje. Super! De leidster van de groep, Zita Rimkuviene, kreeg nog een fles oranjebitter mee als aandenken.

Toen snel naar Goes. 15 uur haalden we niet meer, maar in goed overleg met de organisatie van "De Steenenbrug" konden we wat later optreden.
het was daar super druk, en het kostte  moeite voldoende ruimte te creŽren voor het kleine podium waarop de muzikanten plaats hadden genomen. Enkele leden van de Stedenband waren er ook bij aanwezig. Ook hier gaven de jongeren weer alles om er een geweldig optreden neer te zetten. En, met het nodige succes.
Je kunt concluderen dat deze jonge groep het volksdansen en folklore een moderner gezicht hebben gegeven.

's Avonds hadden de jongeren van Scaldis nog een afscheidsavond georganiseerd in de Burcht te Kwadendamme. Het duurde even voor de avond op gang kwam, wat niet lag aan de inzet van de leden. Toen de leidster van de groep ten tonele kwam, kreeg  de Litouwse inbreng pas echt vorm en inhoud. Er werd volop gedanst. Om kwart voor elf werd de avond gezamelijk afgesloten en stilgestaan bij de gegroeide band tussen onze groepen. In een kring staand, elkaar vasthoudend wensten we elkaar veel geluk in de toekomst.
Een goede afsluiting van vier intensieve dagen.

WOENSDAG 1 mei.

De dag van het vertrek.
Om 08.00 uur verzamelen bij Sportpunt Zeeland (vanwege werkzaamheden bij het kruispunt voor het Stadskantoor).

Na nog een groepsfoto en het persoonlijk afscheid, vertrok de bus om 08.30 uur.
Via Amsterdam reisden ze af naar Panevezys, waar ze verwachtten in de avond van 2 mei aan te komen.

Goede reis! 

________________________________________________________________________________________

 

VODAGO NIEUWS

 

Een Vodago/Scaldis combinatie vertrekt op 5 september naar Litouwen!

In Panevezys (Litouwen), zusterstad van Goes, wordt aan het twintig jarig bestaan van de stedenband aandacht gegeven tijdens de City Days: 6 - 8 september 2013.
Gedurende deze dagen is er naast een Braderie ook een folklorefestival: de vodago/scaldis combinatie zal hier acte de prťsance geven.

In de ons beschikbaar gestelde stand zullen we informatie geven over onze regio, en zullen we de zeeuwse roomboterbabbelaar maken en aanbieden.

Lees verder...

      

Motigo Webstats - Gratis web site statistieken Eigen homepage website teller